Competentiestandaard

Erkenning voor NKC EVC-Competentiestandaard

Het Nationaal Kenniscentrum EVC biedt erkende EVC-Aanbieders de mogelijkheid een erkenning aan te vragen voor het mogen uitvoeren van EVC-procedures gebaseerd op de NKC EVC-Competentiestandaard.

Deze NKC EVC-competentiestandaard is geïnspireerd op het EQF en omvat naast een vergelijking met de 8 EQF niveaus ook een instroomniveau. De competentiestandaard voor een EVC-kandidaat dient te worden vastgesteld aan de hand van een 8-tal descriptoren.

De Ervaringscertificaten dienen in het register voor Ervaringscertificaten te worden geregistreerd.

Competentiediploma

Op basis van het ervaringscertificaat wordt aan de kandidaten door het Nationaal Kenniscentrum EVC een Competentiediploma toegekend op het competentieniveau dat volledig door de kandidaat in de EVC-procedure is aangetoond.

Aan het registreren van het Ervaringscertificaat en het verstrekken van het NKC EVC-Competentiediploma zijn kosten verbonden.

Voorlichting

Met een EVC-procedure op basis van de competentiestandaard wordt bepaald wat het generieke denk- en werkniveau is van iemand en wat het inzetbaarheidsniveau is van een kandidaat op de arbeidsmarkt.

EVC-Aanbieders maken aan deelnemende kandidaten duidelijk dat het ervaringscertificaat en het daaraan te koppelen competentiediploma gebaseerd op deze competentiestandaard geen recht geeft op instroom in een formeel onderwijstraject, maar bedoeld is als een op zichzelf staand arbeidsmarktinstrument dat is afgestemd met werkgevers- en werknemersorganisaties die vertegenwoordigd zijn in de EVC-Adviesraad.

De EVC-Competentiestandaard

download_pdf.png Klik hier om de EVC-Competentiestandaard te downloaden (PDF)